Golubica

 

vucedol-doveVučedolska golubica je 19,5 cm visoka tamnobojna pticolika obredna posuda (boca) u kojoj se vjerojatno čuvalo obredno piće izradjena od pečene gline, ukrašena bielim urezanim ukrasima (klepsidre ili dvostruke sjekire, ogrlica, niz valovitih i cik-cak crta na krilima, oči, rep, kljun) i ornamentu nastalom žigosanim ubadanjem. Na vrhu glave se nalazi otvor posude, zapravo izljev od boce.[1] Iako je izprva prozvana golubicom po svom obliku, arheologi su prihvatili tezu o tomu kako posuda zapravo predstavlja jarebicu, što ovu bocu dovodi u izravnu vezu s metalurgiom, kao jednim od najvažnijih dostignuća vučedolske uljudbe.[1]
To je najstarija figura ptice, dosad odkrivena u Europi, a nastala je izmedju 2800. i 2400. godine pr. Krista. Pronadjena je u dobro očuvanom stanju 1938. godine tiekom arheoložkih izkapanja na nalazištu Vučedol – položaj Gradac, udaljenom 5 km od Vukovara. Odkrio ju je njemački prapoviestničar i arheolog Robert Rudolf Schmidt, a prvi ju je crtežom zabilježio hrvatski arheolog Mirko Šeper, kojega se po nekim tvrdnjama takodjer smatra odkrivačom Vučedolske golubice[2]. Izvornik posude se trenutno nalazi u Arheoložkom muzeju u Zagrebu.

Značaj

U grčkoj mitologiji, jarebica predstavlja Hefesta (boga kovača), i Talosa (Dedalovog nećaka), kojega je Dedal bacio s visine, a Atena ili Afrodita su ga pretvorile u jarebicu prie nego je udario u tlo.
Kasnija simbolika i uporaba
Vučedolska golubica je proslavljena sbog svoje iznimne ljepote i vještinom izradbe. Postala je jedan od najprepoznatljivijih motiva grada Vukovara, posebice za vrieme Domovinskog rata, kad je njena simbolika prerasla granice arheologie i postala hrvatski svenarodni znak[1] i znak mira.
Danas se različito izradjene replike Vučedolske golubice takodjer rabe kao suveniri ter su dostupni za prodaju u Vukovaru i inim hrvatskim gradovima, obično u turističkim središtima.
17. studenoga 2015., povodom 24. obljetnice pada grada Vukovara i u znak sjećanja na sve stradale Vukovarce, na vodoskokima izpred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu je svjetlila velika projekcia Vučedolske golubice.

Izvor: http://hr.metapedia.org/wiki/Vu%C4%8Dedolska_golubica